Арсенал взе важни три точки по пътя към амбициозната цел – титлата във Висшата лига. Отборът на Микел Артета победи Борнемут с 3:0 на „Емирейтс“ в мач от 36-ия кръг на първенството. По този начин „артилеристите“ имат преднина пред втория Манчестър Сити с 4 точки, но „гражданите“ са и с два мача по-малко.

"Черешките" остават на 10-а позиция с 48 пункта.

Попаденията за домакините реализираха Букайо Сака от дузпа в края на първата част и Леандро Торсар след почивката. Деклан Райс оформи 3:0 в продължението на двубоя. Срещата беше съпътствана и от няколко спорни ситуации, в които ВАР взе важните решения.

Арсенал изигра много силно първо полувреме, като тотално надигра своя противник. В началните минути Леандро Тросар и Кай Хавертц отправиха точни удари, но вратарят на "черешките" Марк Травърс опази мрежата си.

В 12-ата минута се разигра първото по-спорно положение. Райън Кристи извърши опасно нарушение, след като отправи опасен удар с бутоните в крака на Букайо Сака. Те бяха много близо до коляното на английския национал, но съдията и ВАР не отсъдиха нищо в конкретната ситуация.

Gulliver/GettyImages
27 снимки

Последваха нови силни минути за Арсенал и нова порция удари в посока на вратата на Борнемут, но попадението падна едва в края на частта. 

В 42-ата минута Кай Хавертц падна в наказателното поле, а съдията отсъди дузпа след лек контакт между футболиста на Арсенал и вратаря Марк Травърс. След преразглеждане с ВАР, наказателният удар бе потвърден. Букайо Сака изведе своите напред за 1:0 с точен удар по земя от бялата точка. Попадението бе под номер 15 за английския национал през настоящата кампания.

Второто полувреме започна с натиск на Арсенал. Още в 49-ата минута пресата доведе до удар на Букайо Сака в очертанията, но стражът на "черешките" бе на мястото си. Това сякаш съживи състава на Борнемут, който започна да опнира по-сериозно в двубоя. В 53-ата минута дойде и първият много опасен удар в полза на гостите. Доминик Соланке отправи диагонален удар отляво, но Давид Рая реагира блестящо и спаси.

Противно на очакванията, след много силни минути за "черешките" Арсенал стигна до втори гол. В 70-ата минута Леандро Тросар удвои преднината. Деклан Райс намери по прекрасен начин белгиеца, който стреля отблизо в долния десен ъгъл на вратата за 2:0. 

Спорен момент в 73-ата минута, след като топката влезе в мрежата на Арсенал, но ВАР преразгледа ситуацията за евентуално нарушение на Соланке срещу Давид Рая преди това. Няколко минути по-късно системата потвърди нарушението и голът на Антоан Семеньо не беше зачетен. 

В 86-ата минута Габриел Магаляеш стреля много мощно по диагонал и прати топката в мрежата на Борнемут, но попадение не беше зачетено заради засада. Габриел демонстрира несъгласие, но решението на страничния съдия беше потвърдено от ВАР.

В даденото от съдията продължение Деклан Райс направи резултата класически. Халфът премина през трима защитници, за да се освободи в наказателното поле и стреля диагонално за 3:0. 

Това се оказа и последното, кеото двата тима показаха на терена на "Емирейтс".

Състави:

Арсенал: Рая, Уайт, Салиба, Габриел, Томиасу, Йодегаард, Партей, Райс, Сака, Хавертц, Тросард.

Мениджър: Микел Артета

Борнемут: Травърс, Смит, Забарний, Сенеси, Уатара, Кук, Кристи, Семеньо, Скот, Клуиверт, Соланке.

Мениджър: Андони Ираола