Новакът в родния елит Любимец изигра поредния си впечатляващ мач в А група и победи Ботев Пловдив като гост с 2:1. Момчетата на Красимир Мечев изиграха двубоя от четвъртия кръг изключително дисциплинирано и успяха да се възползват от слабостите в отбрана на домакините, които пък пропуснаха един куп чисти положения.

Поражението бе първи за "канарчетата" през новия сезон, докато гостите прибавиха към колекцията си още един сериозен скалп след тези на шампиона Лудогорец и Локомотив София.

Наставникът на пловдивчани направи няколко промени сред титулярите с оглед реванша срещу Щутгарт през седмицата, когато „канарчетата“ хвърлиха доста усилия. Грънчаров, Христов, Иршак, Анисе и капитанът Веселин Минев получиха почивка, а на техните места се появиха съответно Джинич, Дяков, Сърмов, Довмовчийски и Енрике.

„Жълто-черните“ наложиха волята си още от първите минути, докато новакът в елита предпочиташе да се прибира дълбоко в половината си. Ромарио, Мариян Огнянов и капитанът в този мач Тодор Неделев веднага се заеха със задачата да разбият компактната отбрана на Любимец, която започна да се огъва с напредването на времето.

В 14-ата минута домакините стигнаха до първото си чисто положение. Изигралият много силно първо полувреме Ромарио пусна към Мариян Огнянов в наказателното поле. С няколко финта халфът си отвори място за центриране и качи топката на главата на Домовчийски, който стреля от вратарското поле, но Рашков с чудесна намеса изби.

В последвалия четвърт час събитията се пренесоха изцяло в и около наказателното поле на гостите, но Ботев не успя да стигне до гол. В 17-ата минута Домовчийски шутира фалцово от 18 метра, но кълбото прелетя на половин метър от десния страничен стълб. Секунди по-късно Ромарио отново с огромна лекота премина съперник пред ъгъла на наказателното поле и шутира силно към близкия ъгъл на Рашков, който отрази. След известно разбъркване топката стигна до Домовчийски, който стреля от непосредствена близост, ала Николов го блокира.

Бившият играч на Левски пропусна още една изгодна възможност в края на полувремето. Той получи топката в наказателното поле между двама защитници и въпреки тромавото си първо докосване отправи удар по тревата, но вратарят на гостите спаси с крак. Ромарио последен получи шанс да обстрелва вратата на Рашков преди паузата, но и неговият изстрел от 13-14 метра бе насочен в тялото на стража.

Началото на втората част бе белязано от може би най-сериозния пропуск на Ботев. Неразбирателство между вратаря Рашков и защитниците позволи на Мариян Огнянов да стреля с глава на не повече от 2 метра пред голлинията, но халфът по някакъв начин насочи кълбото над гредата.

Шокът на стадион „Христо Ботев“ настъпи секунди по-късно. Първо Будинов в 48-ата минута разтресе лявата греда зад Стаховяк с мощен удар от 19 метра, а няколко момента по-късно се измъкна отляво, напредна в наказателното поле и сервира кълбото на Мирослав Будинов без проблем я насочи в горния ляв ъгъл на празната врата.

След няколкоминутно колебание Ботев пак тръгна с всички сили напред, а Ромарио в 54-ата затрудни Рашков с фалцов удар от ъгъла на наказателното поле. В 60-ата холандецът центрира отляво, топката прехвърли Домовчийски и вратарят Рашков, но попадна право в Неделев. От 7-8 метра звездата на домакините стреля мощно към близкия ъгъл, но нацели левия стълб.

Мъри Стоилов реагира, като извърши и трите си смени за малко повече от 10 минути, но те като че ли имаха обратен ефект върху играта на неговия тим. В същото време контраатаките на гостите продължаваха да вещаят опасност и изненадата стана пълно четвърт час преди края. Славчо Шоколаров направи двойно подаване със своя капитан, към когото пусна красив пас с коляно. Антон Огнянов излезе очи в очи със Стаховяк и с нисък удар по диагонала удвои преднината на Любимец.

Домовчийски окончателно се превърна в грешник в 81-ата минута, когато направи немислим пропуск. Артур Енрике получи топката непокрит отляво в пеналта и веднага центрира остро във вратарското поле. Там нападателят на Ботев се хвърли на шпагат и засече, но по някакъв начин успя да прати кълбото в аут покрай левия стълб.

В този тежък момент за Ботев Тодор Неделев отново изпъкна като лидер на отбора. В 85-ата минута поредната продължителна атака на Ботев позволи на национала да овладее в дъгата, да направи няколко крачки напред и с диагонален шут между двама защитници да насочи кълбото точно до лявата греда зад Рашков – 1:2.

Трите минути добавено време дадоха надежда за домакините, но невероятен двоен пропуск сложи край на всичко за Ботев. Първо Валери Домовчийски с глава от няколко метра по диагонала не успя да преодолее Рашков, който изби с крак извън наказателното поле. Топката веднага бе центрирана в към другия край на пеналта, където Луис Педро от няколко метра също с глава стреля над вратата.

Успехът изкачи Любимец до второто място във временното класиране с 9 точки, докато Ботев се смъкна до 4-а позиция с две по-малко.