След 11 шампионатни мача без победа в А група новакът Любимец отново обърка сметките на Ботев Пловдив. Гостуването на „жълто-черните“ от 17-ия кръг на първенството приключи с поражение с 0:1, а по този начин южняците до момента имат две победи от два мача срещу „канарчетата“ в елита. Единственото попадение в двубоя реализира Иван Вълчанов четвърт час преди последния съдийски сигнал.

Любимец влезе доста трудно в мача, като едва към края на първата част започна да оказва по-осезаема съпротива и да създава ситуации пред вратата на Адам Стаховяк. До 35-ата минута обаче Ботев бе отборът, който дърпаше конците.

Още в 10-ата минута „канарчетата“ заслужаваха да получат дузпа, след като Луис Педро проби по левия фланг, влезе на скорост в наказателното поле и надбяга Панов. Холандецът спря рязко и пробва да смени посоката, но бе подкосен от играча на Любимец. Съдията Христо Ристосков обаче остави играта да продължи.

Малко по-късно се стигна и до първата чиста ситуация в мача. Вандер с глава изведе Иван Цветков в наказателното поле, а капитанът на Ботев стреля ниско по диагонала, но Радослав Рашков изби с крак.

„Жълто-черните“ продължиха с методичния си натиск, който можеше да се отплати в 22-ата минута. Тогава Йордан Христов се включи умело отдясно по атаката на своя тим, а рикоширалият му опит за центриране намери Луис Педро сам пред вратарското поле. Холандецът пробва да отбележи с атрактивен плонж, но стреля право в тялото на хвърлилия се Рашков.

В 27-ата отново късметът покри домакините, след като те доста неуспешно изпълниха пряк свободен удар в половината на пловдивчани. Това даде начало на бърза контраатака, при която Вандер премина двама противници отдясно и остави топката за Ромарио, който стреля технично от 24 метра. Кълбото обаче срещна напречната греда. Пет минути по-късно холандецът получи шанс да стрела от почти същата позиция, но този път заложи на силата и прати изстрела си в аут покрай лявата греда.

Съживяването на Любимец започна с един нелош далечен изстрел на Мауро Алонсо в 33-ата минута, който накара Стаховяк да се пораздвижи, за да хване топката. Две минути преди края домакините стигнаха до най-добрата си възможност до този момент, когато Сакелариу центрира отляво, а Алонсо се размина с кълбото в опита си да стреля от въздуха. То обаче стигна до Цветомир Панов, който с чудесен финт литна двама играчи на Ботев, но шутът му с левия крак прелетя встрани и високо в аут.

Подемът в играта на новаците в елита продължи и след почивката, като опитът на Станимир Стоилов да овладее средата на терена с включването на Иршак вместо Педро се оказа по-скоро неуспешен. Първо Петър Стоянов опита с акробатично воле то 22-23 метра да затрудни Стаховяк, но стреля доста неточно, а много активният Антон Огнянов в 51-ата минута пропусна да нанесе по-сполучлив удар с глава. Впоследствие играта се накъса с доста нарушения и се пренесе около централния кръг.

В един голям период от втората част опасни атаки почти липсваха, но в 76-ата минута страхотна индивидуална акция на Иван Вълчанов завърши с гол във вратата на Ботев Пловдив. Играчът с номер 17 пое топката с гръб към вратата, обърна се и мина покрай трима играчи на гостите, включително и централният защитник Джинич. Стаховяк опита да го пресрещне, но нямаше шанс да отрази ниския шут по тревата – 1:0 за Любимец.

ВИДЕО ОТ МАЧА - ТУК!

До края на мача Любимец се представи изключително солидно в защита, но и пловдивчани не успяха да упражнят кой знае колко сериозен финален натиск. Така Ботев остана 4-и с непроменен актив от 28 точки, докато Любимец се изравни със Славия (с по 17 точки), но остава под чертата на 11-ата позиция.